KORTING
Benieuwd hoe ik je kan helpen?

Maak voor een gratis kennismakingsgesprek. Voor volwassenen, jong volwassenen en kinderen.

Voor Hooggevoelige Mensen groot en klein.
empty
home   /   natuurgeneeswijze  /   etherische_oliën

Etherische oliën

Etherische oliën werken via ons zenuwstelsel. Het geeft prikkels via de geur, aan ons limbisch systeem, en de essences kunnen via de huid, het bindweefsel tot in de bloedsomloop doordringen, van daaruit bereiken ze de inwendige organen. Nieren en longen zorgen ervoor dat ze weer worden uitgescheiden.

De essences kunnen ook worden ingenomen, maar doet u dat alleen onder voorschrift van een ervaren aromatherapeut. Net zoals bij de reguliere medicijnen zijn er ook contra-indicaties. Bij onervaren gebruik doen ze soms meer kwaad dan goed. Ook zal aan de hand van een goede anamnese, waarin ook andere medicijnen c.q. andere natuurgeneeskundige kruiden of homeopathische middelen worden besproken, hoe en wanneer etherische oliën zijn in te zetten. Zodat e.e.a. op elkaar worden afgestemd. Aromatherapie werd al duizenden jaren geleden in de praktijk gebracht, en is toen in de vergetelheid geraakt. In 1937 heeft de Franse chemicus Rene-Maurize Gatteflosse de moderne aromatherapie leven in geblazen.

Etherisch betekent hemels, het zijn essences, de essentiële ziel van de planten. Ze dragen het krachtveld van de planten in geconcentreerde vorm. Energiedragers. Etherische oliën in de plant beschermen de plant tegen bacteriën en schimmels. Het is ook een fijn communicatiemiddel tussen de planten. De geurstoffen kunnen in verschillende delen van de plant zitten, in de bloemen (jasmijn, kamille, rozen, in de bladeren, salie, melisse, tijm, de wortels, engelwortel, kalmoes, de vruchtjes (anijs, koriander, karwij) hout, (sandelhout, cederhout, rozenhout) In de schors (kaneel), in de hars (wierook, mirre, benzoë), buitenste schilt zoals de citrusvruchten) Etherische oliën zijn vluchtig, i.t.t. tot jojoba-olie, zonnebloemolie, amandelolie. Ze laten niet zoals de vette oliën een laag achter op een vloeipapier, maar stijgen als vlinders op.

Etherische oliën moeten dan ook opgelost worden in een draagolie. Het prikkelt alle secreties, maag, darmen gal en nieren. Prikkelt de huid en slijmvliezen. Lossen vetten op en worden daarom beter opgenomen evenals de andere stoffen. Ze werken desinfecterend (ontsmettend, ziektekiemendodend), werken ontkrampend op de darmen en luchtwegen. Werken kalmerend en versterkend voor het zenuwstelsel.

Bij inhalatie komt de essence via de neus naar de hersenzenuw en beïnvloedt zo het zenuwstelsel en hormonen en geeft een emotioneel (gevoelens die bewust worden waargenomen) en mentaal (tot de geest behorend) effect. Aangebracht op de huid vermengd met een draagolie, in bijv. ook badwater (10 druppels vermengen met melk of neutrale olie), heeft vaak een fysiek en psychisch effect.

Synthetische oliën, hebben niet de werking van een etherische olie. Soms kunnen deze synthetische oliën zelfs tegengesteld werken.

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd, dus de werking is ook "geconcentreerd" (sterk). Kijk dus uit bij het gebruik van etherische oliën voor medicinale werking. Doe dit onder begeleiding van een ervaren therapeut. Er is goede literatuur beschikbaar over de werking van de etherische oliën, en hoe in te zetten, ook in de thuissituatie. En deze boeken hoeven niet duur te zijn. In de boekhandel zijn leuke en informatieve pockets te koop, en kijk ook eens bij een "witte boekhandel"of op boekenmarkten, tweedehands boekenzaken. Echt de moeite waard, en u kunt op een verantwoorde wijze leuke resultaten bereiken. Zeker ook bij drukke en emotionele situaties, heeft het verstuiven van een goede etherische olie in de leefruimte al een groter effect dan u denkt, en vergeet de extra werking niet van het gebruik van etherische olie bij een massage.

Ook staat meestal in deze boeken beschreven waar u op moet letten bij het kopen van en goede etherische olie. Want ook hierin zit veel verschil in kwaliteit en dus ook de werking. Vele geurstoffen kunnen nagemaakt worden.

Zelf heb ik goede ervaring met de merken : Chi, Volatile, Sjankara , Primavera.