home / natuurgeneeswijze / kruiden_en_de_mens

Natuurlijke Geneeswijze

Fytotherapie, (kruidentherapie)

Kruiden, de mens gebruikt ze al zo lang ze leeft. Vroeger had men ook een kruidenvouw, en de kennis werd overgedragen, de ervaringen doorgegeven. De verbondenheid met de natuur en de kosmos was gewoon. Kruiden werden geplukt wanneer de geneeskracht het sterkst was. Ze groeide op plekken waar ze de meeste goede stoffen konden opnemen, daar waar ze ook nodig waren. Later toen de mensen bewust het land gingen bewerken hield men rekening met maanstanden met oogsten, zaaien.

Het gebruik van kruiden als geneesmiddelen is binnen de diverse natuurgeneeskundige geneeswijzen, vanwege de holistische benadering van de mens, weer aan het toenemen. De kruiden worden aan de hand van de medicinale werkzaamheid van de inhoudsstoffen toegepast. Het kruid wordt met al die inhoudsstoffen gebruikt. Dit in tegenstelling tot de allopatische (westerse medische benadering) waar bestanddelen van planten worden geïsoleerd en tot een geneesmiddel worden verwerkt. Of de bestanddelen worden chemische nagemaakt.

Begin 20e eeuw toen de ontwikkeling van chemie een sprong nam, kon men scheikundig afzonderlijke bestanddelen van planten isoleren en de werking van deze geïsoleerde bestanddelen nader bestuderen. De werking van deze geïsoleerde stoffen was natuurlijk sterker dan dat de overige stoffen van de plant, zoals bijv. de verzachtende werking van de slijmstoffen. Men ging de zogenaamde belangrijkste werkzame stof, zoals salicylzuur vanuit de Moerasspirea, bekend als de aspirine, isoleren en gebruiken.

Je hoort nu ook dat gebruik van de aspirine de slijmwand van de maag aantast. Dat doet de Moerasspirea zelf niet. Maar hierdoor is de werking dan ook aanmerkelijk zachter, en duurt het langer voordat de mens de werking hiervan daadwerkelijk merkt. Wel zorgt het totaal van de plant dat de werking ook breder in het lijf is.

Maak kennis met de kruiden tijdens de kruidenochtenden waar u zelf een zalf maakt, een créme en een lotion. Kijk op de pagina cursussen.