home / mantra___meditatie


Mantra's / Meditatie

Mantra/meditatieavonden in Dronten.


In Dronten zijn een aantal enthousiaste mensen enkele jaren geleden gestart met het zingen van Mantra's op de woensdagmiddagen.

Dit enthousiaste en inspirerende initiatief heeft zich inmiddels uitgebreid.
Er zijn drie mogelijkheden om samen met andere mantra's te zingen;

  • éénmaal per 2 weken op de woensdagmiddag.
    Deze middagen worden gehouden in de huiskamer van een deelnemer. Dit gebeurt    volledig op vrijwillige basis.
  • elke laatste maandagavond van de maand
    Voor de mensen die ook mantra willen zingen, maar daar op de dag niet voor in de gelegenheid zijn een mogelijkheid om elke laatste maandagavond van de maand te zingen in de praktijkruimte van Natuurgeneeskundig praktijk Lirion.
  • Daarnaast worden er Mantra-avonden georganiseerd 4 maal per jaar op avonden om de seizoenswisselingen te vieren en samen te beleven. Hierbij wordt ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de stand van de Volle Maan.
    Bijzondere maar ook vooral ontspannende en gezellige avonden die je weer in verbinding brengen met jezelf, met de natuur, en met andere mensen die hiervan genieten.Een moment om ook weer in het contact komen met de Vier Seizoenen bijgestaan door de kracht van de Volle Maan.

Moet je kunnen zingen:
Nee, je zult versteld staat van het gemak waarin je mee gaat in de flow van het zingen of misschien het alleen luisteren, van de gezongen mantra's. Mantra's zijn korte "gebeden/gezangen" (zie ook de tekst hieronder over mantra's) die veel herhaald worden. Dus even luisteren en je kunt mee zingen. Er zijn altijd extra exemplaren beschikbaar zodat je ook kunt lezen wat je zingt en ook wat het betekent.

Wil je meer informatie of wil je je aanmelden het enige wat je hoeft te doen is een mail te sturen naar;
Margot Pezarro margot.pezarro@gmail.com of naar info @lirion.nl.

Mantra's.


Alles is een trilling, alles heeft een eigen trilling.Een klank, een kleur, een geur, een gevoel, iets proeven, het geeft een sensatie een gevoel, een reactie. Hoe een klank, een woord en/of geluid doorwerkt in water heeft, dat heeft Masaru Emoto mooi vast gelegd in waterkristallen. Hele mooie afbeeldingen zijn ook op internet te zien. Als wij nu weten dat ons menselijk lichaam uit ongeveer 66% water bestaat. Onze hersenen uit 75% water, botten voor 25% uit water, het menselijk bloed uit 83% water. Hoe mooi is het dan niet om dat water met jou eigen klank weer in jou eigen ritme te brengen.

Deze klank kun je nog extra versterken door het zingen van een  mantra. Elke maand zing ik met een aantal andere mooie vrouwen en soms mannen, mantra's, en elke keer is het weer een kadootje.
Gelukkig is er iemand die de toon kan geven, maar verder gaat het zijn eigen weg. Letterlijk, zonder het te weten gaan we gelijktijdig, harder of zachter, en zonder stopteken stoppen we. Een ervaring, vooral voor mijzelf, want ik ben niet echt toonvast, maar gezamenlijk klinkt het zo mooi, en klinken alle tonen.

Mantra's zijn gewijde teksten in het Sanskriet (oude klassieke taal uit India). Een mantra is een combinatie van (heilige) lettergrepen die samen een kern van spirituele energie vormen. 'Man' betekent in het Sanskriet 'denken', 'tra' komt van trai en kan betekenen 'bescherming tegen' of bevrijding'. Het denken dat bevrijdt en beschermt.

Het zingen of reciteren van mantra's activeert en versnelt de scheppende kracht en bevordert harmonie in de totale mens. Deze vibraties kunnen zelfs zo ver gaan dat je je hierbij kunt afstemmen op het welzijn van anderen.

Hier zit het grote geheim van mantra's, ze werken direct in op je lichaam,. en zijn daardoor in staat direct veranderingen in je lichaam te veroorzaken. Lucht is een trilling, water is een trilling, alles is en trilling, dus hoe meer klanken, hoe verder het
reikt............

Je kunt het ook thuis doen, ook kun je je eigen mantra's maken en herhalen. De kracht van herhaling is ook de kracht van de mantra's.

Meditatie.


Meditatie is een stille mantra, of andersom, mantra is een meditatie met klank....

Als je leest wat er allemaal over meditatie wordt geschreven dan kom je erachter dat er heel veel verschillenden vormen van meditaties bestaan. Ook het westen in het Christendom wordt het beoefend. Het woord meditatie heeft hier de betekenis van peinzen over iets, doordenken over bepaalde teksten, over gebeurtenissen. De hogere zin ervan gaan voelen, het naar binnen brengen, maar juist ook het los kunnen zien van patronen, denkwijzes die je zijn aangeleerd.

Je kunt je tijdens een meditatie ook richten op één punt, geluid, beeld, of op je ademhaling. Hierin oefen je jezelf om je niet meer te laten beinvloeden door prikkels van buitenaf.
Bij mindfulness, een afgeleide van Vipassana-mediatie, wordt de geest getraind, om zonder te oordelen of het te willen veranderen, bewust te worden wat er in het lichaam en in de geest plaatsvindt. Gedachten en emoties neemt men waar, maar men doet er niets mee, hechten er geen waarde aan. Men vereenzelvigt zich niet met de gedachten, de emoties, maar neemt ze waar als een buitenstaander.

Meditatie, verschillende vormen.

Voor mij is mezelf gewaar worden dat alles mag er zijn, geen oordeel. Ik ben het universum: ik ben alles: alles is één, en alles mag er zijn. Terug naar de Bron, in jezelf. De ruimte ervaren in mijzelf, en ervaren dat ik die ruimte ben, en dat ik bepaal wie/wat er in jou ruimte aanwezig is. Het kan licht zijn, donker, stil, geluid, vol, leeg, mijn lichaam kan stil voelen, ik kan een beweging ervaren. Als ik dit allemaal kan toelaten, dan mag alles er zijn, zonder voorwaarden. Als ik dat ervaar, dan weet ik dat alles er mag zijn, en alles elkaar nodig heeft, dat ik alles kunnen loslaten wat niet meer handig is, en ook zo weer kunnen oppakken..........geen oordeel, vrijheid, licht en liefde voor mijzelf en voor de ander.....
Deze ruimte mezelf regelmatig geven..............laad mij weer op. Zeker als ik dit mag ervaren met anderen...alles is een trilling, en een trilling van een moment oordeelloos zijn, gaat via de lucht, het water...
En als is het elke dag een paar minuten jezelf hier in trainen, voor mij meer het mezelf gunnen, dan zal het steeds sneller herkent worden in jezelf en jezelf steeds meer rust geven.