home / natuurgeneeskunde


Waarom natuurgeneeskunde

Processen in ons leven hebben een bepaalde cyclus. Als wij meegaan met de stroom kunnen we alles wat niet meer nodig is, loslaten en nieuwe dingen die passen in het moment van Nu ontwikkelen en ons eigen maken. Deze cyclus is weer helemaal terug met de kennis vanuit de Chinese Geneeswijze en de chakra leer. Inzichten in de natuurlijke processen geven ook inzicht in de menselijke processen. Wij zijn ook natuur, wij voeden ons met de natuur .De medicatie die wordt voorgeschreven wordt gemaakt en chemisch nagemaakt met de natuur als voorbeeld. Natuurlijke processen worden bestudeerd, uitgeprobeerd,nagebootst.

De visie van de natuurgeneeskunde gaat uit van dit principe. Het lichaam stagneert als de natuurlijke stroom, de natuurlijke processen niet worden gevolgd/doorleefd. Meegaan met de stroom van jou leven. Luisteren naar de signalen van je lichaam, voldoende rust en ontspanning. Je lichaam en je geest voldoende de tijd geven om weer te herstellen. Wij zijn onderdeel van het natuurlijk proces en als we kijken naar de verschillende seizoenen, en wat zij brengen, dan kunnen wij deze ook toepassen op onszelf.

In de Chinese Geneeswijze spreekt men van Lente, Zomer, Nazomer, Herfst en Winter. Begin van groei (Houtfase) Lente, totale bloei en genieten (Vuurfase) Zomer, oogsten, genieten (Aardefase) Nazomer, kijken wat er misschien voor het komende jaar anders kan, opnieuw zaaien (Metaalfase) Herfst en uitrusten, terugtrekken, overdenkingen, bij jezelf komen, loslaten, met daaronder een zachte stroom voor vernieuwing (Waterfase).Bij deze fases horen o.a. de organen, stemmingen, smaken, ritmes, kleuren, emoties, uitdrukkingen in het lichaam en gezicht. Er wordt gekeken en gevoeld hoe het lichaam is. Alles staat met elkaar in verband. Mannelijke energie en vrouwelijke energie in evenwicht (yin-yang symbool). Wij zijn het in het westen een beetje kwijtgeraakt, het gevoel met de natuur en de verschillende fases, terwijl de Kelten ook werkten met de vier Seizoenen. Ook deze "weten"schap komt weer terug en het mooie is dat het de verschillende natuurlijke wijze van leven en genezen met elkaar in verbinding komen, Oost ontmoet West, of West ontmoet Oost.

Wij kunnen niet zonder de reguliere geneeswijze, maar als aanvulling en ondersteuning bij zowel geestelijke als lichamelijke processen, en als de reguliere geneeswijze nog geen goede diagnose kan stellen, is de natuurgeneeskunde bijzonder complementair. Er wordt gekeken en gewerkt met zowel lichamelijke als geestelijke processen en natuurlijke middelen worden ingezet.

Natuurlijke processen ondersteunen met natuurlijke middelen en voor de mens in zijn totaliteit, Lichaam en Geest. Daarom ben ik de weg van de Natuurgeneeskunde verder ingegaan en het heeft mij veel gebracht.

Dit doorgeven en delen met mijn behandelingen en mijn cursussen, zodat ook u weer in Uw kracht komt.